Startdienst nieuwe seizoen – Moving Images

Oefenen in aandacht; kijken naar videokunst

Op 6 september aanstaande is het weer zover. Dan begint een nieuw seizoen van Martinidiensten. De start dit jaar is heel bijzonder, want de eerste dienst staat in het teken van een expositie van Videokunst in het Hoogkoor van de Martinikerk: Moving images – On tour. Die expositie is van 4 tot en met 11 september en op zondag 6 september besteden we er ook in de viering aandacht aan.

Het gaat in deze viering over ruimte voor aandacht. Ook in het komend seizoen hopen we die ruimte te vinden in onze diensten. Hoe kijk je naar de wereld om je heen? Doe je dat vooral vanuit je eigen al bekende ideeën, of is het misschien ook mogelijk om met een nieuwe aandacht naar de dingen te kijken en dan ruimte te vinden om andere beelden te zien en te leren kennen dan je gewend bent. In de liederen die we zingen en teksten die we lezen tijdens deze viering gaat het over die andere manier van kijken.Flyer moving images

Na de dienst is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten met koffie, thee en een broodje en kunnen de video-installaties in het Hoogkoor en de kapel bezichtigd worden. Videokunstenaar Arent Weevers is aanwezig om met de aanwezigen in gesprek te gaan. Rond half twee zal Petran Kockelkoren, filosoof en oud hoogleraar  Kunst en Technologie aan de Universiteit van Twente een korte inleiding houden over de videokunst van Arent Weevers. Interessant om te vermelden is misschien ook dat Arent Weevers behalve kunstenaar ook studentenpredikant is in Deventer bij de Saxion Hogeschool, en dus collega van Matty en Tiemo.

Voorgangers in de dienst zijn Matty Metzlar en Tiemo Meijlink. Het Koor van het GSp staat onder leiding van Ton Tromp. Yohanes Siem bespeelt de vleugel.

Meer informatie over de expositie vind je hier.