Serie na Pasen: Ontheemd

Ontheemd –
Verhalen over vluchten, op weg gaan, gastvrijheid, dreiging en gered worden

Van 3 april tot en met 8 mei 2016, in de vieringen na Pasen tot aan Pinksteren, is dit het thema van de Martinidiensten: “Ontheemd”. Deze zondagen nemen we als uitgangspunt de verhalen over aartsvader Abraham uit het boek Genesis. Abraham, die zijn geboortegrond achter zich moest laten en op weg gaan naar een voor hem nog onbekend land. Maar uiteraard gaat het ook direct over onze eigen tijd. Het is bijzonder om te zien hoezeer die oude verhalen uit Genesis inhoudelijk aansluiten bij de verhalen van nu over ontheemding. Behalve de Bijbelverhalen gebruiken we ook gedichten en hedendaagse vluchtverhalen om het thema ter sprake te brengen. Waarom gaat het nu juist in de Paastijd over “Ontheemd”? Past dat wel bij elkaar: het besef van opstanding en vernieuwing van het leven – zeg maar het Paasmysterie van de kerk – bij oude en nieuwe verhalen van mensen die wegtrekken en als vreemden verkeren in een ander land? Die vraag zal ons uitdagen en hopelijk ook inspireren tijdens deze vieringen.

U bent van harte welkom, iedere zondag om 11:30 uur in de Martinikerk te Groningen.

Illustratie: Jim Padgett

Illustratie: Jim Padgett

f/martinidiensten