Geweldteksten in de Bijbel

Op woensdag 27 september 2017 wordt in Cursuscentrum De Poort in samenwerking met het GSp een avond georganiseerd over geweldteksten in de Bijbel.

Wat moet je met geweldteksten in de Bijbel? Hoe ga je daarmee om? Te denken valt bijvoorbeeld aan een aantal psalmen waarin God wordt gevraagd om de vijand te straffen, vaak in niet mis te verstane bewoordingen. Dat kan bij ons als lezers in het jaar 2017 een gevoel van verlegenheid oproepen. Het zijn teksten die niet passen bij het godsbeeld dat de meesten van ons hebben. Ze staan echter wel in de Bijbel, die voor velen een belangrijke inspiratiebron vormt.

De Bijbel heeft in het leven van mensen hoop, betekenis en doel gebracht en heeft velen geïnspireerd tot het maken van grootse dingen in de beeldende kunst, muziek en literatuur. De Bijbel spreekt echter ook over onschuldige slachtoffers en over een jaloerse en hongerige God die op wraakzuchtige wijze slachtoffers verslindt. En we zien mensen strijden voor Gods zaak om vreemde elementen uit de gemeenschap te elimineren. De Bijbel kent dus een grote diversiteit van gezichtspunten. Eén en hetzelfde Bijbelboek kan de nadruk leggen op het ethische besef van de mensheid én de vreselijkste gewelddadigheden onderschrijven.

Deze avond wil proberen wat meer inzicht te geven in deze complexe verhouding. We zullen ons ook de vraag stellen hoe wij een situatie beleven zoals die van de psalmdichter, en hoe we met dergelijke teksten kunnen omgaan. De avond staat onder leiding van Jacques van Ruiten, hoogleraar Oude Testament aan de RuG. Hij houdt zich bezig met de ontstaansgeschiedenis van jodendom, christendom en islam. U bent welkom op woensdag 27 september van 20:00 tot 22:00 uur in De Poort, Moesstraat 20 in Groningen. Toegang € 10,00; reductietarief € 5,00.