Stichting Het Kopland: een ondergrondse kracht en weldaad

Verslag van de excursie d.d. 21 november naar Het Kopland

Daar zit je dan met je keurige gedrag, je klaargestoomde diploma’s en bijna zekere toekomst…

Met een klein groepje mensen vanuit het GSp en de Martinidiensten kwamen we natgeregend op bezoek bij het kantoor van Het Kopland, een neutrale plek waar we hartelijk ontvangen werden. Om ons voor te bereiden op het voor ons onbekende gebied “Het Kopland” kregen we eerst een filmpje te zien waar cliënten over hun ervaringen met deze stichting vertellen. Veel uitgebreider was de voorlichting van twee dames die professioneel werken bij de vrouwenopvang te Groningen en Emmen. Onze vragen konden we direct stellen en beantwoord weten. Tot slot was er nog de professionele cliënt die in de cliëntenraad zat en na bijna drie jaar succesvol terug naar het leven zou gaan. Je hoort van een stichting die véél uitgebreider is dan je verwachtte, allerlei steun aanbiedt en tevens bezig is zichzelf te verbeteren.

Bij Het Kopland kun je terecht als je zonder huis of dak bent. Daar zijn verschillende plekken voor al naar gelang de behoefte, noodzaak of tijd. Wil je enkel een nacht doorbrengen, dan bel je op. Moet je langer blijven dan helpt men daarmee. Soms komen er meer problemen tevoorschijn zoals huiselijk geweld of psychiatrische problemen. Soms heb je gewoon pech in het leven zoals onze hulpvaardige cliënt. Het Kopland heeft verschillende opvangmogelijkheden al naar gelang de behoefte en dat zijn er veel meer dan wij ons voorgesteld hadden. De tijdsduur kan variëren. Als basis gaat Het Kopland uit van de eigen kracht van hun cliënten. Een trajectbegeleider wordt toegewezen en helpt van wieg tot woning, baan of school.

Naast al die ondergrondse daadkracht is Het Kopland bezig met vernieuwingen, zoals bij de vrouwenopvang. De laatste jaren wordt de geweldpleger van het huiselijk geweld “binnen” gelaten. Naast dat beide partners weten dat een ieder, dus ook de kinderen, veilig is, kan men werken aan het oplossen van de problemen in het huwelijk die vaak niet van één kant komen.

Ik denk wel dat ik namens de aanwezigen mag zeggen dat wij bijzonder onder de indruk waren van de kracht van Het Kopland.

Marian van Loo