De rollen omgekeerd

Een paar weken geleden hebben we in een tweetal vieringen gedeelten uit het Bijbelboek Esther gelezen. In de Martinidienst van 24 februari volgt de ontknoping van dit verhaal.

Je herinnert je nog wel dat Haman het met zijn kwaadaardige plannen voorzien had op de Jood Mordechai en op alle Joodse volksgenoten in het rijk van koning Ahasveros. Koningin Esther heeft de moedige stap gezet om bij de koning te pleiten voor de vrijheid van het Joodse volk en het wegnemen van de dreiging van Haman.

Aan het eind van het verhaal zijn de rollen omgekeerd: Haman wordt terechtgesteld aan de executiepaal die hij eigenlijk voor Mordechai had laten oprichten. En de Joden hebben alle reden om een groot feest aan te richten. Het slot van het boek Esther verhaalt dan ook over het ontstaan van het traditionele Poerimfeest, een feest dat dezelfde trekken vertoont als het bij ons bekende carnavalsfeest.

Voorganger in de Martinidienst van zondag 24 februari om 11:30 uur is Evert Jan Veldman. Met muzikale medewerking van het Koor van het GSp onder leiding van Ton Tromp en pianist Jan de Roos. Van harte welkom!

Download hier alvast de liturgie.