Een huis van gebed

De Martinikerk in Groningen, het gebouw waar we wekelijks op zondag bijeenkomen om de Martinidiensten te vieren, ervaren velen van ons als een ruimte van inspiratie, meditatie en rust. En dat is goed, het past bij waarvoor de kerk ooit gebouwd is. Op andere dagen wordt deze kerk ook wel gebruikt voor activiteiten en evenementen van uiteenlopende aard. Soms passen die activiteiten nog steeds goed bij het karakter van deze kerk, denk aan de Sint Martinusdagen van 9 t/m 11 november, het Spoor van Licht op de tweede donderdag van de maand, maar ook aan de diverse concerten en andere muziekoptredens, of aan de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei. Maar bij andere gelegenheden past het veel minder goed, zoals bij de jaarlijkse brocantebeurs of het bierfestival. Je zou er toch raar van opkijken, als je de kerk binnenkomt om meditatief een kaarsje aan te steken, en je wordt ineens geconfronteerd met de kraampjes van een brocantebeurs.

In de Martinidienst van zondag 10 november besteden we aandacht aan het Evangelieverhaal uit Lucas 19, waarin Jezus de tempel in Jeruzalem betreedt en daar heftig geëmotioneerd reageert op de handelaars en geldwisselaars die hij daar aantreft. Weliswaar stond de handel in offerdieren daar min of meer ten dienste van de religieuze beleving van de tempelbezoekers, toch geeft Jezus een niet mis te verstane boodschap af: “Het huis van mijn Vader moet een huis van gebed zijn, geen rovershol”. Ook aan het begin van het profetenboek Jesaja lezen we al woorden van dezelfde strekking van de profeet: waarschuwende woorden over hoe het er in die tijd in Jeruzalem aan toeging. Jeruzalem, de stad van gerechtigheid en trouw, zoals het ooit was en weer opnieuw zou moeten worden.

Van harte welkom om de Martinidienst op 10 november, aanvang 11:30 uur, met ons mee te vieren. Voorganger in deze dienst is Wouter Slob. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen en organist Henk de Vries.

Download hier alvast de liturgie.