Alledagje (17)

Midden in de Oosterpark ligt een klein paradijsje. Je moet eerst even door wat oude troep heen kijken. Een oude Trabant, gereedschap en kunstwerken van oud ijzer. Maar daar achter ligt Toentje. Bij Toentje worden groenten en kruiden verbouwd voor de Voedselbank. In de Martinidiensten hebben we al verschillende keren voor Toentje gecollecteerd maar nu gingen we er de handen uit de mouwen steken. Een welkome afwisseling na weer een week thuis achter de computer zitten.

“Toentje brengt veel verschillende mensen met elkaar in contact en biedt een laagdrempelige, duurzame en veilige werk- en leerplek”, zegt de website. “Een prachtige ontmoetingsplek die aan mensen uit alle lagen van de samenleving plek biedt”. Een enthousiaste werkbegeleider leidt ons rond over het terrein. Er wordt groente verbouwd en er staan veel kruiden en bloemen. Ik hoor namen van plantjes en kruiden waar ik nog nooit van gehoord heb. Ook wordt er hop verbouwd met de ‘Top Hop Yeah-planten’ (met een dikke knipoog naar het popprogramma uit de jaren tachtig, AVRO’s Toppop). De hop wordt gebruikt voor het brouwen van de Baxbiertjes ‘Kon Minder Blond’. Ook worden er bijen gehouden, die voor lokale honing zorgen, ‘Groning’. Naast de kas hebben scholieren van basisscholen hun eigen moestuintje. In de bakken staan hun namen: Karim, Kevin en Soraya, maar ook Bram, Lotte en Sterre.

Aan ons de taak om te wieden en te snoeien. Iedereen zoekt de taak uit die het best bij hem past. De een plukt er de kleine plantjes tussenuit, de ander is meer van het grote werk en verwijdert de grote planten. We beginnen om negen uur ’s morgens en gaan tot een uur of twaalf door. De voorspelde regenbuien blijven uit. Het is aangenaam warm en er waait een lekker windje. Aan het eind van de ochtend ligt er een flinke berg onkruid en snoeiafval.

Na het harde werk is er soep in het restaurantje bij Toentje, ‘Bie de Buuf’. In de voormalige drankenfabriek van de firma Woldring&Idema kan op donderdag- en vrijdagavond gegeten worden. De hippe, startende bedrijfjes rond het restaurantje maken gebruik van de Buuf om er te lunchen met een kop soep van groente uit Toentje. De tafels zijn gemaakt door de kunstenaars en het logo en de website zijn door de beginnende bedrijfjes ontworpen.

Soms lijkt alles te kloppen. In de buitenlucht aan het werk in een divers gezelschap voor een goed doel. Het lijkt even de ideale maatschappij, waaraan ieder zijn eigen bijdrage levert. De zelfgemaakte soep en vlierbessenlimonade smaken heerlijk. Nu nog eens gaan eten daar. Met een Gronings biertje: Kon Minder!

 Tim Smid

Meer foto’s zien? In april 2018 zijn we met een groep vanuit de Martinidiensten ook een zaterdagochtend aan de slag geweest in Toentje. Kijk hier.