Dag voor de Gevangene

In de christelijke traditie is de zorg voor gedetineerden één van de zeven ‘werken van barmhartigheid’. De Bijbel roept ons op om gevangenen niet te vergeten. Een houding van ‘eigen schuld, dikke bult’ past niet. We willen gedetineerden zien als medemensen, voor wie herstel en een nieuwe start mogelijk zijn. Door middel van de Dag voor de Gevangene willen we een breder publiek bekendmaken met de situatie van gedetineerden en van de mensen om hen heen. We willen werken aan meer begrip voor zowel gedetineerden als hun familie, zonder daarbij af te doen aan de delicten die zij hebben gepleegd en het leed dat mogelijke slachtoffers is aangedaan. Met de Dag voor de Gevangene hopen we bij te dragen aan herstel en een nieuwe start.

“Gevangenen bezoeken”: detail van een gevel aan de Kraanlei in Gent (België), waar ook andere werken van barmhartigheid zijn uitgebeeld. Foto: Peter Maes, Wikimedia Commons, CC BY 3.0.

De Martinidienst van zondag 13 oktober haakt aan bij deze thematiek. We zingen en bidden met elkaar, lezen uit Psalm 119 en uit Marcus 10, luisteren naar een overdenking naar aanleiding van het thema, en tenslotte vieren we de Maaltijd van de Heer met brood en wijn. Voorganger in deze viering is Jaap Koopmans. Met pianist Jan de Roos en voorzangers Dorine Wijmenga, Ellen Kloosterman en Nicolette Kloosterman. Van harte welkom in de Martinikerk te Groningen op zondag 13 oktober 2024 om 11:30 uur.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

De bestemming van de diaconale collecte is deze week Justdiggit, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 17.