Heb je vijanden lief

Het is één van de belangrijkste levenslessen die Jezus aan zijn toehoorders meegeeft, in zijn Bergrede zoals opgetekend in het Evangelie van Mattheüs: “Heb je vijanden lief”. Het gaat er bijvoorbeeld om, als iemand je op de ene wang slaat, dat je dan ook de andere wang toekeert. Is je naaste liefhebben al niet altijd even gemakkelijk in praktijk te brengen, je vijanden liefhebben is dan helemaal een uitdaging, om het maar eufemistisch te formuleren. Toch is dat o zo belangrijk, om als mensen – hoe verschillend we ook zijn – vreedzaam te kunnen samenleven.

We denken daarbij ook terug aan hoe het in de verre geschiedenis ook wel eens vreselijk mis is gegaan. In het Bijbelboek Exodus valt te lezen hoe Mozes eens betrokken raakte bij een handgemeen tussen een man van Hebreeuwse afkomst en een Egyptenaar, met een voor de Egyptenaar dodelijke afloop. Later komt Mozes tot inkeer, en gelukkig is dat niet het eind van het verhaal…

Van harte welkom in de Martinidienst, zondag 23 februari om 11:30 uur in de Martinikerk. De dienst wordt geleid door voorganger Marga Baas. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini met dirigent Leo van Noppen. Henk de Vries laat het Martiniorgel prachtig klinken.

Download hier alvast de liturgie.