Lessen over goed en kwaad, over hemel en hel?

Er zijn wel eens vaker bijbelfragmenten besproken waarin het gaat over het uitdrijven van kwade geesten. In het evangeliegedeelte dat komende zondag in de Martinidienst gelezen wordt, zijn het andere mensen die in naam van Jezus demonen willen uitdrijven, maar die door de leerlingen van Jezus daarin gehinderd worden. Het brengt Jezus ertoe om zijn leerlingen zijn visie op goed en kwaad over te brengen, en voor deze levenslessen kiest hij opmerkelijk scherpe bewoordingen:

Allereerst: “Verhinder die mensen niet om iets goeds te doen, want wie in Mijn naam een wonder verricht kan toch moeilijk vlak daarna kwaad over Mij spreken?”. Uit andere teksten kennen we een uitspraak van Jezus als “zie, ik houd je vandaag het goede en het kwade voor, kies dan het goede”, maar ditmaal formuleert hij het wat heftiger, niet simpelweg iets zoals dat de hemel (of het leven, of het koninkrijk Gods) te verkiezen is boven de hel (of het eeuwig brandend vuur), nee hij gaat een stap verder: “Als je hand je ten val brengt, hak die hand af, het leven is zelfs zonder die hand te verkiezen boven het onblusbare vuur van de Gehenna mét twee gezonde handen”. Hij herhaalt het nog eens met een voet en een oog als voorbeeld, maar wat bedoelt hij toch met deze bijzondere uitspraken? Jezus besluit met een opmerking over zout: als het zout zijn kracht verliest, hoe zal het zijn kracht weer terug kunnen krijgen? Zorg dat je het zout in jezelf niet kwijtraakt en bewaar de onderlinge vrede.

Geen gemakkelijke boodschap dus van Jezus, maar vrede blijkt toch telkens weer een kernwoord in zijn spreken over goed en kwaad.

Van harte welkom op zondag 29 september 2024 om 11:30 in de Martinikerk in Groningen. Voorganger in deze viering is Berend Borger, het orgel wordt bespeeld door Elena Fabris.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

De bestemming van de diaconale collecte is deze week INLIA, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 16.

Als bonusafbeelding bij dit bericht een vakantiefoto uit 2019: vanaf de achtersteven van de veerboot zicht op het plaatsje Hel op het gelijknamige schiereiland Hel in het noorden van Polen. En nee, het is niet wat het lijkt, de zaak staat niet in de hens, het is slechts de weerspiegeling van de laagstaande, ondergaande zomerzon in de ramen van de gebouwen van Hel, tijdens een alleszins vredige vaartocht terug naar de stad Gdańsk.