Ontrouw en overspel

Ook koning David was op relatiegebied niet van onbesproken gedrag, getuige zijn affaire met Batseba, de vrouw van Uria (2 Samuël 11).

Gij zult geen overspel plegen, zo luidt één van de Tien Geboden die Mozes persoonlijk van God op de berg Sinaï in ontvangst nam. En in de joodse wetten en tradities zijn ook regels opgenomen omtrent ontrouw en overspel in relaties en wanneer bijvoorbeeld een man zijn vrouw moet verstoten. Relatieproblemen zijn van alle tijden, ook in de tijd waarin Bijbelse verhalen zijn ontstaan, en vaak ook klinken er waarschuwende woorden van profeten over dit onderwerp, zoals we onder meer lezen in het laatste boek van het Oude Testament: Maleachi.

In Marcus 10 gaan enkele farizeeërs met Jezus in discussie over de voorschriften van Mozes over echtscheiding. Later bespreekt Jezus de kwestie met zijn leerlingen, waarbij hij duidelijk probeert te maken hoe de relatie tussen levenspartners zoveel mogelijk in overeenstemming is met Gods bedoelingen. “Wat God heeft verbonden, mag de mens niet scheiden.”

Rondom deze thematiek uit Maleachi en Marcus is de Martinidienst van zondag 6 oktober vormgegeven. Voorganger in deze viering is Jasja Nottelman. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Organist: Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

De bestemming van de diaconale collecte is deze week Jantje Beton, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 15.