Elias van Mendelssohn in de Martinikerk

Serie vieringen op 3, 10, 24 en 31 januari en 7 februari 2016.

Elia, geroepene, profeet en mens

Het verhaal van Elia verteld aan de hand van Mendelssohns oratorium

De profeet Elia wordt gezien als een van de belangrijkste profeten van de Bijbel. Elia had een bewogen leven: tegen wil en dank werd hij geroepen om machthebbers te wijzen op hun slechte manier van leven. Waar hij verscheen gebeurden wonderen: een jongetje wordt opgewekt uit de dood, vuur komt uit de hemel en aan het einde van zijn leven wordt Elia met vurige paarden in een wervelwind opgenomen in de hemel.

Het leven van deze profeet inspireerde de componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) tot het oratorium Elias. Een oratorium is een opera-achtige compositie met een spiritueel of mythisch thema, waarbij een verteller een verhaal vertelt, ondersteund door koorstukken en aria’s. In 1846 werd het oratorium voor het eerst uitgevoerd. Het werk van Mendelssohn kenmerkt zich door lyriek: de muziek begint vaak klein met één instrument of een strijkorkest en mondt uiteindelijk uit in soms bombastische zang van een groot koor.

Vijf zondagen, van 3 januari t/m 7 februari 2016 (behalve echter op 17 januari, dan is er in het kader van Zondag voor de eenheid een gezamenlijke dienst met andere binnenstadskerken in de Nieuwe Kerk) laten de Martinidiensten zich inspireren door het leven van Elia en het oratorium van Mendelssohn. Het zijn momenten van hoop en vrees, radeloosheid en grote dankbaarheid. Tijdens de dienst worden verhalen uit de Bijbel gelezen over het leven van Elia en klinken er fragmenten uit het oratorium.

Laat je inspireren door het leven van Elia en de muziek van Mendelssohn!

(Download hier onze poster: PDF|JPG)