Ondergang van Sodom

Op 1 mei 2016 staan we in de vijfde viering in de serie ‘Ontheemd’ uitgebreid stil bij het verhaal uit Genesis over de ondergang van de steden Sodom en Gomorra. De inwoners van deze steden staan in meerderheid te boek als zeer berucht om hun zondige gedrag. God wil maatregelen treffen en neemt zich voor beide steden totaal te vernietigen. Abraham voert tegen God een vurig pleidooi om de steden te sparen, als er nog 50 rechtvaardigen worden aangetroffen. Of 45, 40, 30, 20 of zelfs maar 10. Abrahams eigen neef Lot woont namelijk ook in de stad Sodom. Lot krijgt bezoek van twee engelen, aan wie hij onderdak biedt voor de nacht. Uiteindelijk is er voor Lot geen andere uitweg dan weg te vluchten uit de stad, vlak voordat deze van de aardbodem wordt weggevaagd.

De ochtenddienst van 1 mei vieren we met voorganger Tiemo Meijlink, organist Eeuwe Zijlstra en de Cantorij van het GSp onder leiding van Gerrit Jan Niemeijer. Aanvang 11:30 uur zoals gebruikelijk.

In de aanloop naar 4 en 5 mei vieren we op zondagmiddag 1 mei om 17:00 uur een bijzondere vesper, die in het teken staat van Gedenken en Bevrijding. We horen onder meer een gedicht van de Groninger dichter Driek van Wissen (1943-2010), daterend van 4 mei 2005 en passend bij het thema van de dodenherdenking.