Ontheemd (laatste viering uit de serie)

wie zou er uit zichzelf vluchten
wie zou zonder afscheid te nemen
z’n eigen huis
z’n eigen dorp of stad
z’n eigen land
z’n eigen familie in de steek laten
en dan
ergens aankomen
waar je niet welkom bent

Dit is een strofe uit het gedicht “Vluchteling?”, dat deel uitmaakt van het jeugdtheaterstuk “Mirad, een jongen uit Bosnië”, geschreven door Ad de Bont. Het gehele gedicht wordt gelezen als onderdeel van de liturgie van zondag 8 mei 2016. We vieren dan de laatste dienst in de serie Ontheemd. Een serie waarin de verhalen over aartsvader Abraham uit het Bijbelboek Genesis centraal staan, maar waarin we ook de verbinding gelegd hebben met de vluchtelingenproblematiek in de 21e eeuw.

Abraham is op zijn oude dag toch nog vader geworden van een zoon Izaäk. En bovendien heeft hij nog een zoon, Ismaël, die hij bij de slavin Hagar verwekt had. Jaloezie en andere familieperikelen brengen Abraham ertoe, Hagar en haar zoon Ismaël weg van huis te sturen, de woestijn in waar dorst en honger op de loer liggen. Overleeft Ismaël dit wel?

Ismaël als boogschutter in de woestijn

In deze dienst, die zoals gewoonlijk om 11:30 uur begint in de Martinikerk, zal Geert Brüsewitz voorgaan. Jan Harryvan bespeelt het orgel en Leo van Noppen dirigeert de Cantores Sancti Martini. Welkom iedereen!