Zondag 15 oktober: gastvoorganger Ruth Peetoom

Zondag 15 oktober 2017 om 11:30 uur hebben we in de Martinidienst een bijzondere gastvoorganger: Ruth Peetoom. Zij is theologe en voormalig predikante van de Immanuëlkerk in Groningen en van de Nicolaïkerk in Utrecht. Sinds april 2011 is zij landelijk partijvoorzitter van het CDA. Ze is de echtgenote van de Groninger Commissaris van de Koning René Paas.

Deze viering is de tweede in de serie ‘Beelden van de weg, pelgrimage als levensbeeld’. In zijn boek Zomerstilte schreef Jan de Jongh: “Iedere reis kan een vleug hebben van de reis van het verlangen die pelgrimage heet. De pelgrimstocht (…) symboliseert de wederwaardigheden van een mensenleven”. Het bestaan is onderweg zijn. Met reisgenoten of gidsen. Waarop oriënteer je je? Wat houdt je gaande, of wie? Waarheen, waartoe en waarom ben je op weg? Of is de weg zelf het doel?

We lezen uit het boek Exodus, over de uittocht van het volk Israël uit Egypte, weg uit de slavernij. Het is een oerverhaal over pelgrimage, over een weg die veertig jaar duurt en dwars door de woestijn gaat. Vol symboliek, maar even goed vol betekenis voor mensen van nu.

Aan deze viering wordt medewerking verleend door de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Het orgel wordt bespeeld door Henk de Vries.