Onderdrukking en bevrijding

Twee Bijbelse vertellingen, die ogenschijnlijk weinig raakvlakken met elkaar hebben, komen aan de orde in de Martinidienst van zondag 27 oktober.

De slaven van Israël in Egypte. Schilderij van Edward Poynter (1867).

Er was een tijd, en het begin van het boek Exodus verhaalt daarover, dat het volk van de Israëlieten leefde in het land Egypte. Ze waren destijds gevlucht voor hongersnood in hun eigen land. Binnen de Egyptische samenleving bleven ze als afzonderlijke groep bij elkaar, maar ze werden zwaar onderdrukt door de Egyptische farao, onder meer door zware dwangarbeid. Dat het joodse volk fors in omvang groeide, vatte de farao als bedreiging op. Het bracht hem ertoe, maatregelen te treffen en alle joodse jongetjes die er geboren werden om te brengen. Maar zelfs dat kon de groei van het joodse volk niet verhinderen. De lezing voor deze zondag eindigt met de geboorte van Mozes, die later als bevrijder zijn volk uit Egypte, uit de onderdrukking zou wegleiden.

De Evangelielezing voor deze zondag komt uit het boek Marcus. Een doofstomme man wordt door Jezus genezen, zodat hij weer normaal kan horen en spreken. Zou dit ook kunnen worden begrepen als een bevrijding uit een zeer beperkende situatie?

Van harte welkom in de Martinidienst op zondag 27 oktober 2019 om 11:30 uur. Gastvoorganger in deze viering is Arlette Toornstra. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Het orgel wordt bespeeld door Henk de Vries.

Download hier alvast de liturgie.