Kerstnacht in de Martinikerk

De 4e zondag van Advent komt eerst nog, maar toch geven we nu alvast wat meer informatie over de Kerstnachtdienst, dinsdag 24 december 2019 om 23:00 uur in de Martinikerk in Groningen.

Vorige maand stonden er lange rijen op straat voor het Forum Groningen, dat eind november zijn openingsweekend beleefde. Ditmaal slaat de rij linksaf, als om 22:30 uur op kerstavond de deuren van de Martinikerk worden geopend en alle belangstellenden, u/jij dus ook, van harte welkom worden geheten om de Kerstnachtdienst samen te vieren. We beginnen met het samen zingen van enkele overbekende kerstliederen, om alvast in de stemming te komen. Want waarom komen we ieder jaar opnieuw met zovelen in de Kerstnacht bijeen? Is het dat eeuwenoude verhaal, over de geboorte van het Christuskind, waar velen van ons door geraakt worden en hoop uit putten?

Eén van de hoogtepunten van de viering is het voorlezen van het Evangelie van de geboorte van Christus. Als we aankomen bij het gedeelte waar de engel wordt vergezeld van een grote hemelse legermacht (Lucas 2:13), is het net of dit engelenleger levensecht aanwezig is om het loflied voor God aan te heffen. Tegelijk baadt de Martinikerk dan in een zo overweldigend licht, dat de mensen op het dak van het Forum (zou dat op dat ogenblik geopend zijn) ervan overtuigd zijn dat daar in de kerk iets heel bijzonders gaande is…

De viering wordt traditioneel voortgezet en besloten met het gezamenlijk delen van brood en wijn, waarmee we onze verbondenheid met het Christuskind gestalte geven.

Voorganger in de Kerstnachtdienst is Matty Metzlar, studentenpastor bij het GSp. Het projectkoor staat onder leiding van Ton Tromp, met pianobegeleiding door Jan de Roos. Er staan enkele heel bijzondere koorgezangen op het programma, dus dat belooft wat! Verdere muzikale medewerking door organist Henk de Vries en trompettist Andreas Oosterkamp.

Download hier alvast de liturgie.