Nog even en dan is het Pasen, het grootste feest van de christelijke kerk. Maar hieraan vooraf gaat eerst nog de Goede Week, ook wel genoemd de Stille Week. Als aan een kralensnoer rijgen we vier vieringen aan elkaar, van donderdag 17 april (Witte Donderdag) tot en met zaterdag 19 april (Stille Zaterdag), en dat doen we als gemeenschap van de Martinidiensten samen met de Nieuwe Kerk. Er is één doorlopende liturgie (zie onderstaande link), maar de diensten zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Je bent van harte welkom in beide kerken.
► Download hier alvast de liturgie.
Voor wie de diensten online wil volgen: de viering op Witte Donderdag om 19:30 uur en op zaterdag de Paasnachtviering om 23:00 uur, beide in de Martinikerk, worden gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en de dienst op Goede Vrijdag om 19:30 uur alsmede de Paaswake op Stille Zaterdag om 22:00 uur, beide in de Nieuwe Kerk, zijn te volgen via Kerkomroep. Bijdragen aan de collecte: zie informatie aan het eind van dit bericht.
do 17 april 2025 om 19:30 uur, Martinikerk (Witte Donderdag)
De avond voordat het volk Israël hals-over-kop moest vertrekken uit Egypte, uit het land waar het jarenlang in onderdrukking had geleefd, werd het feest van de ongedesemde broden ingesteld, een feest om de uittocht jaarlijks te gedenken. De laatste avond waarop Jezus met zijn discipelen samen aan tafel doorbracht, is voor de christelijke kerk, voor ons allemaal, ook een gedenkwaardige maaltijd geworden. Een maaltijd die we wekelijks op zondag vieren met het delen van brood en wijn, maar waar we speciaal op Witte Donderdag ook bij stilstaan. Een maaltijd waarbij dienstbaarheid aan de medemens centraal staat, door Jezus treffend uitgebeeld als hij de voeten van zijn leerlingen wast. Welkom in deze viering op donderdagavond om half 8 in de Martinikerk, met voorganger Alberte van Ess, organist Jan de Roos en voorzangers Maarten van Damme, Ton Tromp, Joke Bulthuis en Mirjam Leentvaar.
vr 18 april 2025 om 19:30 uur, Nieuwe Kerk (Goede Vrijdag)
De alom bekende maar toch altijd weer zeer indrukwekkende geschiedenis van het lijden van Jezus, uitlopend op zijn kruisiging op de berg Golgotha. In de viering op de avond van Goede Vrijdag om half 8 in de Nieuwe Kerk horen we deze vertelling in de vorm van de Johannes Passion van Heinrich Schütz (1585-1672), uitgevoerd door de Cantorij van de Nieuwe Kerk onder leiding van Mannes Hofsink, met solisten Roele Kok, Han Warmelink en Martin Herz. Voorganger in deze viering is Alexandra Matz en het orgel wordt bespeeld door Peter Westerbrink.
za 19 april 2025 om 22:00 uur, Nieuwe Kerk (Paaswake)
Een korte, meditatieve viering op Stille Zaterdag in de Nieuwe Kerk, rondom de leegte die we ervaren nadat Jezus aan het kruis is gestorven, en rondom de graflegging verzorgd door Josef van Arimatea. Met voorganger Alexandra Matz en organist Mannes Hofsink. Het begin van een nacht van waken en bidden, en ondertussen begeven we ons richting Martinikerk voor het vervolg:
za 19 april 2025 om 23:00 uur, Martinikerk (Paasnachtviering)
Heeft de dood het laatste woord? Welnee, het leven is sterker dan de dood, in het donkerste van de nacht breekt het Licht van Pasen door. Net als het allereerste licht dat God tevoorschijn riep en waarvan we elkaar het scheppingsverhaal uit Genesis in herinnering brengen. Van de uittocht van het bevrijde volk Israël uit Egypte vertellen we elkaar opnieuw over de doortocht door het water van de Schelfzee. Bij het water uit de doopvont klinken telkens weer de woorden: het is de Geest die levend maakt. Maar de grootste bron van vreugde is de opgestane Christus die de banden van de dood heeft doorbroken. Nadat de grafruimte leeg werd aangetroffen, begint het langzaam door te dringen tot de kring van volgelingen rondom Jezus wat dat allemaal betekent: opstanding en nieuw leven. En in deze altijd indrukwekkende viering van de Paasnacht maken we ook in de Martinikerk de beweging van de diepste duisternis naar het ruimhartig in een grote kring met elkaar gedeelde licht van Pasen. Voorganger in deze viering is Alberte van Ess, Jan de Roos bespeelt orgel en piano, en het koor staat onder leiding van Mannes Hofsink.
De bestemming van de diaconale collecte wordt tijdens de viering van Witte Donderdag en tijdens de Paasnachtviering toegelicht. De uitgangscollecte na afloop van de Paasnachtviering is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 16 (Witte Donderdag) en op pagina 52 (Paasnacht).