Serie: Beelden van de weg

In de maanden oktober en november 2017 volgen de Martinidiensten het thema “Beelden van de weg: pelgrimage als levensbeeld”. Een serie van zeven zondagen met elke zondag een pelgrimspsalm. We starten hiermee op 8 oktober.

De reis als een beeld voor de menselijke levensloop is universeel. In veel religies tref je het centrale beeld van de weg aan, het pad of de reis. Ook in de Bijbelse traditie zijn mensen onderweg, er wordt wat afgereisd. Een kernvraag is: “Welke weg ga jij”, want die weg bepaalt wie jij bent. ‘Aanhangers van de weg’, zo worden de eerste christenen genoemd in Handelingen 9. Dit beeld heeft een dubbele lading: aan de ene kant een geheel van inzichten dat al klaar ligt, ‘een weg aanhangen’, aan de andere kant is er een zoektocht mee verbonden, een praxis en leerproces… de weg ontwikkelt zich al gaande.

pelgrimstochtDe pelgrimage is een type reis die tegenwoordig erg populair is, een tocht naar een heilige plaats zoals Santiago de Compostela. In de middeleeuwen ging men om boete te doen, om het geloof te versterken of een plaatsje in de hemel te verwerven. Tegenwoordig zijn er ook andere motieven zoals een crisis in je leven, of een sabbatical, of omdat je bezinning zoekt en van wandelen houdt. De reis is de bestemming, de weg is het doel, zoals de tekst Camino het zo mooi verwoordt.