Gaudete – verheugt u

De derde zondag van Advent draagt de naam Zondag Gaudete. Midden in deze periode van bezinning en voorbereiding van Advent naar de Kerst toe, een periode gemarkeerd met de liturgische kleur paars, is er deze zondag: ‘Verheugt u’. Tijd is belangrijk in de Bijbel en in geloven. Er is een tijd voor alles, en er is ook altijd het besef dat alles voorhanden mag zijn. Zelfs in bezinning en inkeer mag en kan er vreugde zijn.

Deze vreugde klinkt ook door in de lezing uit het profetenboek Sefanja.

Daarnaast besteden wij deze adventsperiode aandacht aan gedeelten uit het Bijbelboek Openbaring. Ditmaal gaat het over het visioen van Johannes over een zwangere vrouw en een zevenkoppige draak. In dit visioen, een profetisch droombeeld, wordt een heftige strijd geleverd. De draak wordt uiteindelijk verslagen en voor de vrouw wordt goed gezorgd. Maar wat zegt dit verhaal ons, wat voor betekenis kunnen we eraan ontlenen, in onze huidige tijd?

Zondag 16 december om 11:30 uur gaat Geert Brüsewitz voor in de Martinidienst. Met medewerking van het Byzantijns Koor Groningen onder leiding van Cas Straatman. Eeuwe Zijlstra bespeelt het beroemde Martiniorgel.

Download hier alvast de liturgie.