Job houdt vast aan zijn onschuld

In de Martinidienst op de derde zondag in de Veertigdagentijd (zondag Oculi), vervolgen we onze lezing uit het Bijbelboek Job. Na de eerste serie van vier redevoeringen, telkens gevolgd door Jobs antwoord daarop, is het 10e hoofdstuk een intermezzo, een pas op de plaats. Daarna volgt opnieuw een serie redevoeringen met antwoorden van Job.

In hoofdstuk 10 houdt Job vast aan zijn onschuld en klaagt, protesteert tegen God. In de bijpassende evangelielezing (uit Lucas 13) komt nadrukkelijk iets terug van de thematiek van het boek Job: “Waren de mensen op wie de toren van Siloam viel, schuldiger dan de andere inwoners van Jeruzalem?”.

Wat hierop volgt in het Lucasevangelie is de gelijkenis die Jezus vertelt over de vijgenboom. Al drie jaar op rij komen daar helemaal geen vijgen aan. Wat nu te doen, de boom omhakken of hem nog een jaar de tijd geven om te kijken of hij dan wel vruchten draagt?

De naam van deze zondag “Oculi” (ogen) is ontleend aan Psalm 25: “Ik houd mijn ogen gericht op de Heer, hij bevrijdt mijn voeten uit het net”. Misschien een woord dat de houding van Job goed weergeeft.

Van harte welkom in de Martinidienst op zondag 24 maart 2019 om 11:30 uur. Geert Brüsewitz is voorganger in deze viering. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen en organist Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.