Doe mij recht, Heer!

Komende zondag 7 april, de vijfde zondag in de veertigdagentijd, heet ook wel zondag Judica. De betekenis daarvan is: Doe mij recht, Heer!

In de Martinidienst van deze zondag verdiepen we ons verder in het Bijbelboek Job. In hoofdstuk 9 is Job zelf aan het woord; in de erbarmelijke omstandigheden waarin hij verkeert, verlangt hij vanuit het diepst van zijn ziel ernaar, recht gedaan te worden door God. “Al sta ik in mijn recht, een weerwoord heb ik niet, ik kan slechts mijn rechter om genade smeken.

Tegenover deze lezing uit het Oude Testament leggen wij uit het Evangelie naar Lucas de gelijkenis over de pachters in de wijngaard. De wijngaardenier geeft in goed vertrouwen zijn wijngaard in beheer aan pachters. Maar wanneer hij een paar maal achter elkaar een knecht naar de pachters stuurt om een deel van de oogst in ontvangst te nemen, wordt die knecht hardhandig vernederd en met lege handen weer teruggestuurd. Hoe zouden de pachters reageren als de wijngaardenier vervolgens zijn eigen zoon stuurt?

De gelijkenis loopt uit in Jezus’ uitspraak over de steen, die door de bouwers werd afgekeurd maar uiteindelijk de hoeksteen is geworden.

Welkom in deze viering in de Martinikerk, zondag 7 april 2019 om 11:30 uur, met als gastvoorganger Julia van Rijn. Met medewerking van Jan de Roos, die de vleugel zal bespelen, en van het Koor van het GSp onder de bezielende leiding van Ton Tromp.

Download hier alvast de liturgie.