19 mei: Morning Prayer

English text see below

Zondag 19 mei om 11:30 uur is er een Engelstalige oecumenische Martinidienst volgens de Anglicaanse traditie. Deze Morning Prayer (ook wel genoemd Matins) is nog nooit gehoord in de Martinikerk in Groningen. Evenals de Evensongs zit ook de Morning Prayer vol muziek. Het verschil is dat deze alleen op zondagen wordt gehouden en de muziek een Te Deum en een Jubilate bevat.

De dienst is een ‘pilot’ om uit te zoeken of een maandelijkse Martinidienst in het Engels met een nieuw op te richten Universiteitskoor (Groningen University Choir) ook internationale bezoekers en meer studenten kan trekken. Daarom zijn alle onderdelen van de dienst in het Engels.

Voorganger is Sam Van Leer, studentenpastor en predikant bij de Grace Anglican Church in Groningen. De dienst wordt muzikaal begeleid door Dutch Choral Singers onder leiding van dirigent Henk de Vries en vaste organist van het koor Vincent Hensen-Oosterdijk. Er is kinderopvang aanwezig tijdens de viering.

Voor meer informatie over de inhoud van de dienst of het op te richten Groningen University Choir kunt u contact opnemen met Stichting Chants, Yellie Alkema, secretariaat@chants.nl of 06-46266785.

► Download hier alvast de liturgie.

Dutch Choral Singers in St. Paul’s Cathedral, London, January 2019
Dutch text see above

On Sunday May 19th, at 11:30 am in the Martini Church in Groningen, there will be an English-language Morning Prayer (in the Anglican-style). It will be the first time ever that this type of service will be held in the Martini Church. Just like the well-known Choral Evensongs, services of Morning Prayer in the Anglican tradition (also known as Matins) are full of music as well. The difference is that Morning Prayers are held on Sundays only, and that the music includes a Te Deum and a Jubilate.

We are offering a trial Morning Prayer service on May 19th to see how attractive this can prove to be for international students and others in Groningen. In addition, the Chants Foundation would like to consider launching a University Choir in Groningen!

Presiding: the Reverend Sam Van Leer, Chaplain of Grace Anglican Church Groningen. Choir: Dutch Choral Singers. Choir Master: Henk de Vries. Organist: Vincent Hensen-Oosterdijk. Childcare will be available during the service.

For more information on the service and the Groningen University Choir, feel free to contact Ms Yellie Alkema, secretariaat@chants.nl or 06-46266785.

► The order of service can be downloaded here.