Zout en licht

Het zijn bekende uitspraken van Jezus, in zijn beroemde Bergrede waarvan de evangelist Mattheüs verslag doet. “Jullie zijn het zout der aarde”, en “Jullie zijn het licht der wereld”. De opdracht, die Jezus zijn leerlingen meegeeft, vraagt van hen om sterke mensen te zijn en hun licht en kracht te verspreiden. Die roep klinkt ook vandaag nog door en ook wij moeten ons vaak van onze beste en sterkste kant laten zien.

Maar lukt dat altijd? Misschien lukt dat vaak ook juist helemaal niet, hebben we daar grote moeite mee. En wellicht is de boodschap zelf ook heel anders bedoeld: dat wie geen grote stem hebben, wie in het donker staan of twijfelen, er toch volledig bij horen!

We lezen ook een gedicht van Rutger Kopland, een zoektocht in woorden naar “De mens in de mens”. Een gedicht dat eindigt met de woorden: “misschien is de mens alleen maar een woord, en zelfs dat niet“. Het gehele gedicht staat afgedrukt in het – hieronder te downloaden – liturgieboekje.

Van harte welkom in de Martinidienst van zondag 9 februari 2020 om 11:30 uur in de Groninger Martinikerk. Voorganger is Lense Lijzen. Het orgel wordt bespeeld door Eeuwe Zijlstra. De viering wordt muzikaal ondersteund door het trio Jenny en Lian van der Steeg (zang) en Diddy van der Stouwe (piano).

Download hier alvast de liturgie.