Veertig dagen nog tot Pasen

Veertig dagen nog tot Pasen, soms een tocht door de woestijn, om te leren en te vragen hoe je duister kunt verjagen, om met Pasen klaar te zijn.

In de veertigdagentijd, de tijd van bezinning die met Aswoensdag van start gegaan is, bereide we ons voor op Pasen. Deze tijd heet ook wel de vastentijd. Maar hoe geef je op een goede manier invulling aan dat vasten? In de profetie van Jesaja zijn hierover wijze woorden te lezen. Als je vast, omdat dat nu eenmaal een religieus voorschrift is, maar je gaat nog als vanouds door met dezelfde dingen als buiten de vastenperiode, wat heeft vasten dan voor zin? Ben je niet verkeerd bezig als je niets verandert aan de manier hoe je bijvoorbeeld een conflict met je medemens uitvecht? Jesaja laat een heel andere mogelijkheid zien: Is dit niet het vasten dat ik verkies, je brood delen met de hongerige, je bekommeren om je medemensen? (Jes. 58:6-7).

Nadat Jezus aan de Jordaan gedoopt is, verblijft hij veertig dagen in de woestijn. Hij vast, en hij moet diverse verleidingen van de satan weerstaan. Ook daarvan laten we de betekenis tot ons doordringen.

Welkom in de eerste Martinidienst van deze veertigdagentijd, zondag 1 maart 2020 om 11:30 uur in de Martinikerk. Voorganger is Evert Jan Veldman. Met medewerking van het Koor van het GSp onder leiding van Pieter Pilon en met pianospel van Jan de Roos

Download hier alvast de liturgie.