Gedachtenisviering (Allerheiligen/Allerzielen)

Each year, on a Sunday close to the 1st and 2nd of November (All Saints’ Day and All Souls’ Day), the Martinidienst is dedicated to the commemoration of the deceased. This implies that in deviation of our earlier planning, the service of November 6th at 11:30 a.m. will not be a Morning Prayer. Even though the service will be entirely in Dutch, as opposed to an alternation of Dutch and English, you are most welcome to join this service, and to join also the ritual of lighting a candle to commemorate a family member, a friend or otherwise someone in one’s personal life, who has passed away. The officiant in this service will be Sam Van Leer. For additional information (in Dutch), see below.

De Martinidienst van zondag 6 november 2022 om 11:30 uur is onze traditionele viering van Allerheiligen en Allerzielen. Deze viering is gewijd aan de gedachtenis van de overledenen. We willen de mensen gedenken die we missen, die gestorven zijn. Mensen die in ons persoonlijk leven een bijzondere plaats hebben gehad en die we meedragen in ons hart. Voor iedere aanwezige is er gelegenheid om een kaarsje aan te steken voor een overleden familielid, vriend of andere dierbare.

In de Evangelielezing van deze zondag, uit Lucas 20, gaat het ook over leven, dood en opstanding. Enkele Sadduceeën leggen Jezus een ingewikkelde ‘logische puzzel’ voor, waarin de situatie wordt beschreven dat een vrouw zeven keer getrouwd is geweest, alle zeven echtenoten zijn broers van elkaar, en alle zeven huwelijken eindigen kinderloos. De vraag is als wiens vrouw zij zal worden gezien ten tijde van de opstanding. Het antwoord van Jezus geeft deze kwestie een onverwachte wending, want daaruit blijkt dat het ‘probleem’ dat door de Sadduceeën geschetst wordt eigenlijk niet van belang is; God is een God van levenden, niet van doden, en voor Hem behoren allen tot de levenden. Dat deze woorden ook voor ons troostend mogen zijn.

Voorganger in deze viering is Sam Van Leer. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Het orgel wordt bespeeld door Eeuwe Zijlstra.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Opkikker”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.