Sjeveningen

Een diverse samenleving is in potentie een sterke samenleving. Mits we bereid zijn de kracht van diversiteit ten volle te benutten. In een maatschappij als de onze leven we samen met een grote verscheidenheid aan mensen, mensen uit onze eigen vertrouwde omgeving (“van bij ons” zoals dat in het Vlaams genoemd wordt) maar ook mensen van verder weg, uit alle werelddelen. Mensen met dezelfde religieuze beleving als de onze, mensen met een heel andere godsdienstige achtergrond of helemaal geen. Als we willen, kunnen we in vrede en veiligheid samenleven. Leren van elkaars sterke punten, gebruik maken van elkaars positieve kwaliteiten. Niet een afwijzende of zelfs vijandige houding aannemen tegenover iemand die een sjibbolet als Scheveningen, Scheemderzwaag, Scharnegoutum of Schagerbrug anders uitspreekt dan hoe dat in correct Nederlands hoort te klinken. Niet de grenzen dichtgooien voor migranten, maar de vluchtelingen (die toch wel blijven komen) humaan opvangen zolang hun asielprocedure loopt en hen niet onnodig lang in onzekerheid laten of ze mogen blijven of niet. En als het besluit is gevallen dat ze mogen blijven, samen de schouders eronder om geschikte huisvesting te bieden en niet alle lasten daaromtrent op een klein aantal gemeenten laten drukken. Als een gemeenschap innerlijk verdeeld is, zal die gemeenschap niet kunnen standhouden (woorden die ook klonken toen Jezus een kennelijk onterechte beschuldiging, bezeten te zijn door een kwade geest, weersprak). Heilige liefdeskracht, laat mildheid zegevieren.

Zomaar wat gedachten die zich aandienen bij het lezen van de twee bijbelgedeelten uit Rechters 12 en Marcus 3. Maar misschien gaat het in de Martinidienst van zondag 9 juni 2024 om 11:30 uur wel heel ergens anders over. In ieder geval van harte welkom in deze viering met Berend Borger als voorganger. Het orgel wordt bespeeld door Carlos Bollo en de voorzang wordt verzorgd door een gelegenheidscantorij met Jeannette de Bock, Stineke Haas, Bert Ballast, Pieter Kamminga en Fred Blaauw.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

De bestemming van de diaconale collecte is deze week Grootouders voor het Klimaat, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 16.