Dat Koninkrijk, wordt dat nog wat?

Het gedicht “Graf te Blauhûs” van Gerard Reve (1923-2006), uit zijn bundel “Nader tot U”, eindigt met de woorden: “Dat Koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?”. Bekende woorden in het gedicht over het graf van een jongen, 18 jaar oud, die werd opgeroepen om te strijden voor zijn land. Hij redt het niet en komt om in de strijd. Nog altijd, ook nu, worden jonge mensen opgeroepen, van welke kant zij ook zijn, om zinloze oorlogen vol dood en vernieling te voeren, en komen zij om. Voor wie en voor wat?

Dat doet ons verlangen naar een einde aan dat alles. Naar het Koninkrijk van God, waarover de Bijbel spreekt. Naar een einde aan alle bloedvergieten met wapens, maar ook aan de steeds lelijker wordende strijd met woorden waar partijen elkaar vandaag de dag mee bevechten. Dat vraagt geduld. Jezus zegt daarover in het Evangelie: wachten op het Koninkrijk is als wachten op het zaad, dat gezaaid wordt en gaat ontkiemen. Bij sommige zaden, zoals het mosterdzaad, vraagt dat heel veel geduld.

Van harte welkom in de Martinidienst op zondag 16 juni 2024 om 11:30 uur. Voorganger in deze viering is Gerjanne Eppink. Het orgel wordt bespeeld door Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.

► Naar het zich laat aanzien is er ditmaal bij hoge uitzondering geen livestream van de viering.

De bestemming van de diaconale collecte is deze week Land van Ons, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 15.

Grauwe gors tussen mosterdbloemen (Bron: Dûrzan cîrano, Wikipedia, CC BY-SA 3.0)