Bij het lezen van bovenstaande titel boven dit aankondigingsbericht, of komende zondag op de voorkant van het liturgieboekje dat je bij de ingang van de kerk overhandigd krijgt, is je eerste gedachte waarschijnlijk: het gaat vast over de gelijkenis van de Verloren Zoon uit Lucas 15. En dat klopt helemaal!
Het is de jongste van de twee zonen die, anders dan zijn oudere broer, zijn deel van de erfenis al vroegtijdig van zijn vader had opgeëist en dat geld er in korte tijd doorheen heeft gejaagd. En die, vol berouw over de verkeerde keuzes die hij gemaakt heeft, toch de stap weer durft te zetten, terug naar zijn familie en naar zijn vader. De vader die, ondanks alles, in staat is zijn zoon te vergeven voor wat er misging, en uit vreugde over de terugkeer van de zoon een uitgebreid feestmaal laat aanrichten. Het vetgemeste kalf wordt voor deze gelegenheid geslacht en als hoofdgerecht klaargemaakt en op tafel geserveerd. Bij de oudere broer roept dat juist heel veel boosheid op: hij die zijn vader altijd trouw is gebleven, altijd gehoorzaam, krijgt nooit eens zoveel speciale aandacht als nu de jongste opeens ten deel valt.
Maar dit is niet het enige Bijbelverhaal over twee broers die niet in de meest optimale verstandhouding met elkaar leven. Helemaal in het begin van het boek Genesis gaat het al over Kaïn en Abel, de eerste twee zonen van Adam en Eva (de derde zoon Seth kwam pas later in het verhaal voor). Kaïn brengt God een offer van de gewassen die hij als akkerbouwer geteeld heeft. Abel brengt God een offer van één van de betere jonge dieren uit zijn veestapel. Kaïn krijgt niet dezelfde waardering voor zijn offer als zijn broer, en dat maakt hem kwaad. Het leidt tot een handgemeen, dat Abel niet zal overleven. Dan roept God Kaïn ter verantwoording voor de doodslag op zijn broer: “Waar is je broer?”, en Kaïn antwoordt: “Moet ik soms waken over mijn broer?”.
Zondag 30 maart 2025 is het de zondag Laetare (verheug je, betekent dit), halverwege de vastentijd. Op zo ongeveer de middelste stapsteen van onze ‘woestijnreis’ door de Veertigdagentijd, noem het een oase, is er ruimte om iets uitgebreider op adem te komen, en zelfs om even net iets meer de vreugde te vieren, zoals de vader die zijn ‘verloren zoon’ weer in zijn armen kon sluiten. Van harte welkom in de Martinidienst om 11:30 uur met voorganger Rob Fortuin, organiste Elena Fabris en de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen.
Magnificat anima mea Dominum!
De woorden van de Lofzang van Maria klinken niet alleen in de Adventstijd, maar verrassend genoeg ook tijdens Halfvasten in de Veertigdagentijd, terwijl we brood en wijn met elkaar delen.
► Download hier alvast de liturgie.
► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.
De bestemming van de diaconale collecte is deze week Jantje Beton, de uitgangscollecte is voor de instandhouding van de Martinidiensten. Om hieraan bij te dragen kun je de QR-codes gebruiken, die je vindt in de liturgie op pagina 15.