Vier( )de Advent: licht in de duisternis

Eind december, de dagen zijn het kortst en de nachten het langst. Maar vanaf de winterzonnewende keert alles weer ten goede, gloort er weer hoop. t Het nog noeit zo donker west, of t wer altied wel weer licht.

In de viering van de vierde Adventszondag, 22 december om 11:30 uur, horen we over Jozef die te weten komt dat Maria in blijde verwachting is, maar niet van hem. Zijn eerste ingeving is dat hij van haar zou moeten scheiden, haar zou moeten verstoten, om schande te voorkomen. Maar een droom brengt voor hem verheldering van de situatie. De evangelist Mattheüs brengt een profetie van Jesaja in herinnering: een teken voor koning Achaz die is klemgezet door aanvallen van zijn vijandige buren. Het teken is de belofte dat een jonge vrouw een zoon zal baren en hem de naam Immanuël geeft: “God met ons”, brenger van licht en vrede. Tegen de tijd dat de jongen is opgegroeid, het onderscheid kan maken tussen goed en kwaad, zal van oorlogsdreiging geen sprake meer zijn.

Nadat Jozef uit de droom ontwaakt, besluit hij Maria toch als zijn vrouw te accepteren en haar bij zich in huis te nemen. Maar hij heeft geen gemeenschap met haar totdat zij het leven heeft geschonken aan haar eerstgeboren zoon Jezus.

We vieren de Martinidienst op 22 december met als gastvoorganger Ivo de Jong. Met muzikale medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Het magnifieke Martiniorgel wordt bespeeld door Henk de Vries. Van harte welkom!

Download hier alvast de liturgie.