Kerstgedachte en nieuwjaarswens

Vanuit de Martinidiensten wensen we iedereen gezegende kerstdagen en een goed begin van het nieuwe jaar 2020. Bedankt als je in het afgelopen jaar onze vieringen hebt bijgewoond en graag zien we je in het nieuwe jaar ook weer terug. Zondag 29 december 2019 is er om 11:30 uur geen Martinidienst. De eerstvolgende dienst is op zondag 5 januari 2020, ook weer gewoon om 11:30 uur, met Hilde Boekeloo als voorganger.

Toch nog even een terugblik op de dienst van 22 december. Het was één van die zeldzame diensten met meer bezoekers dan er liturgieboekjes beschikbaar waren. Dat zullen we maar positief opvatten. Het was ook een heel vrolijke dienst, niet in de laatste plaats dankzij de voorganger Ivo de Jong. Ivo, je hebt ons allen hiermee heel veel positieve energie meegegeven!

De mensen zijn goed
Fragment van het gedicht van Jules Deelder dat Ivo de Jong in zijn overweging verwerkte. Wil je het hele gedicht lezen, fiets of wandel dan door de Beneluxtunnel van Schiedam naar Pernis. (Foto: Lieselotte Hekman)

Bijzonder was de uitleg bij het korter worden van de dagen vanaf midzomer (het feest van Sint Jan) all the way through tot aan midwinter, en de verwijzing daarbij naar de uitspraak van Johannes de Doper: “Ik moet minder worden opdat Hij (Jezus) méér wordt”. Maar vooral deze boodschap is het waard om te onthouden: Liefde zonder macht is sterker dan macht zonder liefde. Matty heeft deze woorden al aangehaald in haar overweging in de Kerstnachtdienst. Een prachtige kerstgedachte van 2019, die we zullen meenemen naar 2020.

Tot slot hierbij nog de woorden van het kyriëgebed van 22 december, opdat deze ook anderen tot inspiratie mogen dienen:

Wij roepen u aan Heer, om ontferming
over een wereld die wordt geregeerd door machten van angst, haat en geweld,
maar ook door de onmacht om oplossingen te vinden voor het klimaatvraagstuk.
Liefde, schijn uw licht
in elke uithoek van de wereld.

Ontferm u Heer
over onze Stad, waar zovelen niet mee kunnen komen in de maatschappij, moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen,
maar ook over de Ommelanden, waar mensen te kampen hebben met de gevolgen van de aardgaswinning, en het vertrouwen in een goede afloop allang zijn kwijtgeraakt.
Liefde, schijn uw licht
in alle hoeken van Groningen.

In deze tijd zijn mensen vaak gestresst door de drukte van werk of studie, en hopen ze met Kerst eindelijk even weer op adem te komen.
Anderen zijn eenzaam, en hebben juist met Kerst behoefte aan wat aanspraak,
ontferm u over hen.
Liefde, schijn uw licht
in ieder hoekje van ons hart.