Eerlijk duurt het langst

In de Martinidienst van zondag 22 september is het centrale thema: betrouwbaarheid. In het Bijbelgedeelte uit Lucas 16 roept Jezus de mensen op, in alles een betrouwbare levenshouding aan te nemen. Want hoe vaak zijn mensen geneigd om in de omgang met anderen zogenaamde ‘slimme trucs’ toe te passen? Die in feite meestal neerkomen op oneerlijke handelspraktijken, ook wel fraude genoemd.

Jezus illustreert dit aan de hand van de gelijkenis van de oneerlijke rentmeester. Een rijke man had het beheer van zijn eigendommen uitbesteed aan een rentmeester, maar die bleek nogal nalatig in de uitvoering van het beheer. Nadat deze rentmeester op zijn onbetrouwbaarheid was aangesproken, ging hij bij zichzelf te rade hoe hij het weer goed kon maken tegenover degenen die hij benadeeld had. Wees in alles betrouwbaar, want niemand kan gelijktijdig God én de mammon dienen, zo luidt de kernboodschap van deze parabel. Ook de woorden uit het profetenboek Amos wijzen in dezelfde richting.

De viering in de Groninger Martinikerk op 22 september begint zoals altijd om 11:30 uur. Voorganger is Matty Metzlar. Zang en muziek van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen en organist Eeuwe Zijlstra.

► Download hier alvast de liturgie.