Splinter en balk; huis op stevig fundament

Stormschade in het Sterrebos, februari 2022

Of de inspiratie nu komt door het stormachtige weer van vorig weekend en de schade die dat heeft veroorzaakt? Waarschijnlijk niet, maar splinters en balken waren er vrij veel te zien. In de gelijkenissen van Jezus, zoals opgetekend in Lucas 6, komen ze toch in een heel andere betekenis aan de orde. Wanneer Jezus het heeft over de splinter in andermans oog, die je pas kunt helpen verwijderen als je zelf scherp kunt zien, als je de balk uit je eigen oog eerst hebt weggehaald, bedoelt hij zoiets als: kijk eerst eens goed naar jezelf voordat je over een ander oordeelt. Jezus gebruikt meer beeldspraak in zijn gelijkenissen: een goede boom brengt geen slechte vruchten voort, en omgekeerd. En: wie verstandig is en de woorden van Jezus ter harte neemt, die lijkt op iemand die zijn huis stevig gefundeerd op rotsgrond bouwt, niet op los zand waar het de eerste de beste storm niet overleeft.

Wees welkom in de Martinidienst op zondag 27 februari met als voorganger Hilde Boekeloo. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen en organist Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.

► Vanwege de recente versoepelingen van de coronaregels is aanmelden vooraf niet meer nodig, dus kom gewoon zondagochtend naar de Martinikerk! Wil je toch liever de dienst vanuit huis meemaken, volg dan de livestream zondag om 11:30 uur of bekijk de dienst op een later moment via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente.

Collecte: Iedereen kan bijdragen aan de collecte door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Exodus”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan bij voorkeur met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Aanwezigen in de kerk hebben de mogelijkheid contant bij te dragen aan de collecte, maar als je liever per bankoverschrijving bijdraagt dan kan dat uiteraard ook. Bedankt voor je gift! Meer over giften en fiscale aftrekbaarheid, zie de giftenpagina.

’s Middags om 17:00 uur is er in de Martinikerk nog een vesper, de eerste van een vierdelige serie getiteld “Uit de kunst”, met hierin aandacht voor de link tussen bijbelverhalen en beeldende kunst. Ditmaal: De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Meer informatie: Schoonheid met een Ziel.