Vriendschap voor het leven

In Johannes 15 lezen we over een kort maar emotioneel onderhoud tussen Jezus en zijn discipelen. Jezus noemt hen, uit de grond van zijn hart, zijn vrienden. En hij draagt hen op elkaar lief te hebben, zoals hij zelf deze discipelen, volgelingen die hij als zijn vrienden heeft uitgekozen, liefgehad heeft. De verhouding tussen vrienden onderling is echt wezenlijk anders, beter en ook vreugdevoller, dan de verhouding tussen een slaaf en zijn meester. Dat onderscheid wil Jezus expliciet benoemen, wanneer hij zijn ‘gebod van de liefde’ uitspreekt. Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. Zoals ook in het Oudtestamentische verhaal (1 Samuël 20) de ‘best friends forever’ Jonathan en David hun vriendschapsverbond met een eed bekrachtigden.

Vriendschap en liefde, deze twee zeer nauw aan elkaar verwante begrippen, daar hebben we het over in de Martinidienst van zondag 3 april 2022 om 11:30 uur. Als gastvoorganger is Bert Altena in ons midden. De gemeentezang wordt ondersteund door Jeannette de Bock en Maarten van Damme. In de liturgie staat Eeuwe Zijlstra vermeld als organist, maar hij laat zich ditmaal vervangen door Jan de Roos.

► Download hier alvast de liturgie.

► Wil je liever de dienst vanuit huis meemaken, volg dan de livestream zondag om 11:30 uur via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente. (Update: helaas is de beeldregistratie dit keer mislukt, daarom kun je de geluidsregistratie van de dienst terugluisteren via Dropbox. De tekst van de overweging staat, behalve op Dropbox, ook op Bert Altena’s eigen website.)

Collecte: Iedereen kan bijdragen aan de collecte door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Appie’s Minimacamping”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan bij voorkeur met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Aanwezigen in de kerk hebben de mogelijkheid contant bij te dragen aan de collecte, maar als je liever per bankoverschrijving bijdraagt dan kan dat uiteraard ook. Bedankt voor je gift! Meer over giften en fiscale aftrekbaarheid, zie de giftenpagina.