Derde Adventszondag: Gaudete (verheugt u)

De derde zondag van Advent draagt de naam Zondag Gaudete. Midden in deze periode van bezinning en voorbereiding van Advent naar de Kerst toe, een periode gemarkeerd met de liturgische kleur paars, is er deze zondag: ‘Verheugt u’. Deze vreugde klinkt door in ons openingslied, Lied 280 “De vreugde voert ons naar dit huis”, in de profetie van Jesaja “De woestijn zal zich verheugen, de dorre vlakte vrolijk zijn”, en in nog meer teksten en liederen.

Bloeiende woestijn. Bron: Orlando Muñoz Amigo, Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Het centrale thema in de vieringen van Advent, ter voorbereiding op Kerst, is de verwachting van de komst van Christus in onze wereld. We lezen in het Evangelie naar Mattheüs over Johannes de Doper, die in de gevangenis verblijft en die zijn leerlingen naar Jezus stuurt met de vraag: “Bent u degene die komen zou, of moeten we iemand anders verwachten?”. Jezus antwoordt door te wijzen op de tekenen die de mensen kunnen waarnemen: blinden die het licht in hun ogen terugkrijgen, andere zieken die genezen worden en doden die weer tot leven gewekt worden. Tekenen die ook terugverwijzen naar woorden van de profeet Jesaja.

Welkom in de viering van de derde Adventszondag, 11 december 2022 om 11:30 uur in de Martinikerk te Groningen. Voorganger is Jasja Nottelman. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Organist: Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Wereld Natuur Fonds”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.