Vierde Advent: Nu daagt het in het oosten

Zondag 18 december is de vierde Adventszondag, de laatste zondag voor Kerst. Het licht van Kerst komt nu steeds dichterbij, en hoewel het de tijd van het jaar is met de kortste dagen en de langste nachten, zingen we verwachtingsvol dat het nu daagt in het oosten. De profetie van Jesaja verwijst naar de in het goddelijk licht blinkende heuvels van Sion, oftewel Jeruzalem, waarheen de volken zullen samenstromen om te horen naar de woorden van de God van Israël: onderricht, rechtspraak en oordeel. Maar vat dat oordeel niet te zwaar op, het is juist ook een vredesboodschap. Zwaarden zullen worden omgesmeed tot ploegijzers en speren tot snoeimessen.

We lezen in het Evangelie volgens Lucas over de vreugdevolle ontmoeting tussen twee vrouwen. Maria en Elisabeth zijn allebei in verwachting, en voor beiden is het een opmerkelijke en onmogelijke zwangerschap. Het wordt een vrolijk samenzijn, dat erop uitloopt dat Maria in zingen uitbarst en enthousiast haar loflied ten gehore brengt dat wij nu kennen als het Magnificat.

Welkom in de viering van de vierde Adventszondag, 18 december 2022 om 11:30 uur in de Martinikerk te Groningen. Voorganger is Heleen Maat. De gemeentezang wordt ondersteund door een gelegenheidstrio: Jeannette de Bock, Lysbet de Vries en Dorine Wijmenga. De vleugel wordt bespeeld door Jan de Roos.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Salmagundi”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.