Bijzondere ontmoetingen op een bergtop

Bovenop een hoge berg, zo’n plaatsaanduiding betekent in Bijbelse taal vaak dat er iets bijzonders aan de hand is. In Exodus 24 krijgt Mozes de oproep om de berg Sinaï te bestijgen, om daar in een ontmoeting met de Eeuwige de twee stenen platen met leefregels en onderricht voor het volk (de Tien Geboden) te ontvangen. Gods aanwezigheid op de berg wordt verbeeld door een wolk die dagenlang rond de berg hangt, en door een laaiend vuur op de top van de berg.

Een andere gebeurtenis, waarover we lezen uit het Evangelie van Mattheüs, staat bekend als de ‘verheerlijking op de berg’. Als Jezus drie van zijn volgelingen (Petrus, Jakobus en Johannes) meeneemt een hoge berg op, zijn deze drie daar getuige van een wonderlijke ontmoeting tussen Jezus, Mozes en Elia. Een tafereel dat zich afspeelt in het helderste witte licht. Petrus wil dit moment langer kunnen vasthouden en biedt aan om daar bovenop die berg drie tenten op te slaan, één voor Jezus, één voor Mozes en één voor Elia, maar dat is kennelijk niet de bedoeling.

Twee bijzondere ontmoetingen op grote hoogte, waarover het zal gaan in de Martinidienst van zondag 5 maart, de tweede zondag in de veertigdagentijd. Voorganger in deze viering is Marga Baas. De gemeentezang wordt ondersteund door een gelegenheidstrio dat gevormd wordt door Bert Ballast, Nicolette Kloosterman en Dorine Wijmenga. Organist is Henk de Vries. Aanvang 11:30 uur.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Leergeld”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.