Begin van de vastenperiode

Met Aswoensdag is de veertigdagentijd van start gegaan, de tijd van bezinning in de aanloop naar Pasen, ook wel de vastentijd genoemd. Maar hoe geef je aan dat vasten een goede invulling? Gaat het je in deze weken alleen om minder eten en minder drinken, of kies je ervoor om andere gewoontes of bezigheden tijdelijk even op een lager pitje te zetten? Voor een ieder is het een eigen keuze, die in alle vrijheid gemaakt kan en mag worden. Maar het is ook interessant om erbij stil te staan welke inzichten de diverse Bijbelboeken op dit vlak kunnen bieden.

Zo komt in de Martinidienst van zondag 26 februari onder andere de profetie van Joël aan de orde, waarin een oproep klinkt voor een periode van vasten: “Niet je kleren moet je scheuren, maar je hart. Keer terug tot God, want Hij is genadig en liefdevol, en bereid tot vergeving”. Ook een deel van de Bergrede van Jezus (uit Mattheüs 6) is gewijd aan hoe te vasten: “Wanneer je vast, laat dan niet met een somber gezicht aan iedereen zien dat je aan het vasten bent, maar was je gezicht, zodat het vasten door niemand dan alleen de hemelse Vader wordt opgemerkt”. Ook voor het bidden en het geven van aalmoezen geeft Jezus bruikbare tips en handreikingen.

Weet je van harte uitgenodigd om deze eerste zondag van de Veertigdagentijd in de Martinikerk in Groningen met ons mee te vieren. Voorganger in deze dienst is Jasja Nottelman. De gemeentezang wordt ondersteund door Ton Tromp en Joke Bulthuis. Organist en/of pianist is Jan de Roos. Zondag 26 februari 2023, aanvang 11:30 uur.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: INLIA”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.