Heb je vijand lief

Het is één van de belangrijkste levenslessen die Jezus aan zijn toehoorders meegeeft, in zijn Bergrede zoals opgetekend in het Evangelie van Mattheüs: “Heb je vijanden lief”. Het gaat er bijvoorbeeld om, als iemand je op de ene wang slaat, dat je dan ook de andere wang toekeert. Is je naaste liefhebben al niet altijd even gemakkelijk in praktijk te brengen, je vijanden liefhebben is dan helemaal een uitdaging, om het maar eufemistisch te formuleren. En dat geldt dan op allerlei gebieden, in het klein bij kwesties tussen mensen onderling op individueel niveau, en in het groot bij conflicten waar hele bevolkingsgroepen bij betrokken zijn.

Bij de hulpverlening aan de aardbevingsslachtoffers in het noordwesten van Syrië en het zuidoosten van Turkije is het natuurlijk goed om te zien dat de omringende landen en volkeren, ook al zijn ze in actuele conflictsituaties elkaars tegenstanders, hun onderlinge vijandelijkheden ‘even’ opzijzetten en in meer of mindere mate eendrachtig samenwerken om de getroffenen de hulp te bieden die ze zo hard nodig hebben. Maar de boodschap van Jezus, uit de Bergrede, is waarschijnlijk nog veel radicaler bedoeld dan dit. Het gaat echt om een grondhouding: zijn wij mensen ertoe in staat om dit gebod “heb je vijand lief” echt in ons leven toe te passen?

Van harte welkom in de Martinidienst op zondag 19 februari om 11:30 uur, met voorganger Heleen Maat. Muziek en zang door de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen en organist Jan Harryvan (hij vervangt Henk de Vries deze zondag).

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Opkikker”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.