Hij was blind, maar kan voortaan zien

Op de vierde zondag van de veertigdagentijd, in de Martinidienst van zondag 19 maart, staat een bekend genezingsverhaal centraal. Jezus heeft een ontmoeting met een man die al vanaf zijn geboorte blind is. Nadat Jezus hem de ogen bestrijkt met wat modder en hem vervolgens instrueert zich te wassen in het badhuis van Siloam, kan de man zien, en hoeft hij ook niet meer als bedelaar te leven. Voor veel omstanders is het een wonderlijk gebeuren, en wekt het zelfs wrevel op, want in hun overtuiging was de blindheid van de man onlosmakelijk verbonden met zonden, gepleegd door hemzelf of door zijn ouders. Maar Jezus laat zich kennen als degene die juist die mens opzoekt die aanvankelijk niet meetelde, en hem genezing schenkt. De van blindheid genezene ziet dat ook en spreekt vol overtuiging zijn geloof in Jezus uit.

Als spiegelverhaal lezen we hierbij uit het Oude Testament over de zalving van David tot koning van Israël. Ook in dit verhaal kiest God, bij monde van de profeet Samuel, juist diegene uit die aanvankelijk het minst meetelde: de jongste zoon van Isaï die achter op het veld de schapen en geiten hoedde.

Welkom in de Martinikerk in Groningen op zondag 19 maart 2023 om 11:30 uur. Voorganger in deze viering is Marga Baas. Met zang verzorgd door Lian en Jenny van der Steeg en begeleidend pianospel door Diddy van der Stouwe.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Vluchtelingenwerk”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.