Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag

Nog even en dan is het Pasen, het grootste feest van de christelijke kerk. Maar hieraan vooraf gaat eerst nog de Stille Week, met van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april een serie diensten die je kunt bijwonen om de betekenis van Pasen goed tot je te laten doordringen. Deze Paascyclus wordt door de Martinidiensten en de Nieuwe Kerk gezamenlijk georganiseerd. Er is één doorlopende liturgie (zie onderstaande link), maar de diensten zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Je bent van harte welkom in beide kerken.

► Download hier alvast de liturgie.

Voor wie de diensten online wil volgen: op Witte Donderdag om 19:30 uur en op zaterdag de Paasnachtviering om 23:00 uur, beide in de Martinikerk, worden gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en op Goede Vrijdag om 19:30 uur alsmede de Paaswake op Stille Zaterdag om 22:00 uur, beide in de Nieuwe Kerk, zijn te volgen via Kerkomroep. Bijdragen aan de collecte: zie informatie aan het eind van dit bericht.

do 6 april 2023 om 19:30 uur, Martinikerk (Witte Donderdag)
Witte Donderdag is een dag van vreugde en verdriet. We herdenken dat Jezus de voeten van zijn discipelen waste en we vieren de instelling van de Maaltijd van de Heer. Maar het is ook de avond waarop Jezus door zijn discipelen in de steek werd gelaten en verraden door Judas. De viering wordt afgesloten door samen in een kring het brood en de wijn met elkaar te delen: onze maaltijd ter gedachtenis aan de mens Jezus. Voorganger is Tirtsa Liefting. Met medewerking van organist Jan de Roos en een gelegenheidstrio dat de voorzang verzorgt (Jeannette de Bock, Bert Ballast en Maarten van Damme).

vr 7 april 2023 om 19:30 uur, Nieuwe Kerk (Goede Vrijdag)
In deze verstilde dienst wordt het verhaal van het lijden en sterven van Jezus vertolkt door de Cantorij van de Nieuwe Kerk o.l.v. cantor-organist Mannes Hofsink, in een bewerking van het Johannes-evangelie door Thomas Selle (1599-1664). Met medewerking van: Han Warmelink, tenor (Evangelist), Jaap de Wilde, bas (Jezus) en Marieke Schuppert, sopraan. Ook zal klinken de spiritual: ‘Were you there when they crucified my Lord’. Voorganger is Evert Jan Veldman.

za 8 april 2023 om 22:00 uur, Nieuwe Kerk (Stille Zaterdag)
Een korte Paaswake op Stille Zaterdag met voorganger Evert Jan Veldman en organist Mannes Hofsink. Gelezen wordt er uit het Evangelie naar Lucas over de kruisafneming en graflegging van Jezus door Jozef van Arimatea.

za 8 april 2023 om 23:00 uur, Martinikerk (Paasnacht)
De Paasnachtviering is het jaarlijkse indrukwekkende hoogtepunt van de paascyclus. Met het binnendragen van de nieuwe paaskaars vieren we de overwinning van het licht op het duister: teken van de opstanding van Christus. Dit wordt voortgezet met de geloofsbelijdenis en doopvernieuwing, de lezing van het evangelie van de verrijzenis en in het opnieuw breken en delen van brood en wijn. Voorganger is Tirtsa Liefting. Met medewerking van organist en pianist Jan de Roos en de Cantorij van de Nieuwe Kerk onder leiding van Mannes Hofsink.

Wil je bijdragen aan de Collecte in de dienst van Witte Donderdag en/of de Paasnachtviering? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Vluchtelingenwerk” (in overleg met de WGD is bepaald om de focus te leggen op de inzet voor Oekraïense vluchtelingen). Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.