Palmpasen: Jezus’ aankomst in Jeruzalem

Op Palmzondag wordt zoals gebruikelijk aandacht besteed aan de intocht van Jezus in Jeruzalem, in de aanloop naar het Paasfeest. De bevolking van de stad zwaait hem enthousiast toe met palmtakken, als ware hij een koning die een vorstelijk onthaal verdient. Maar de houding die Jezus zelf laat zien is een heel andere: hij gaat niet als een vorst hoog te paard, maar is nederig gezeten op een jong ezeltje.

Het is het begin van een roerige week in Jeruzalem, want als Jezus de tempel betreedt, treft hij daar allerlei verkopers van offerdieren en geldwisselaars aan, die hij hardhandig naar buiten jaagt. “Mijn Vaders huis moet een huis van gebed zijn, niet een soort rovershol dat jullie ervan hebben gemaakt”. Ook laat Jezus verlamden en blinden in de tempel bij zich komen, en hij geneest hen. Het leidt tot gemengde reacties onder de bevolking en ook bij de hogepriesters en schriftgeleerden.

Van harte welkom in de Martinidienst op Palmzondag 2 april 2023 om 11:30 uur. Voorganger in deze viering is Heleen Maat. Met medewerking van een gelegenheidskoor (ditmaal gevormd door Bert Ballast, Stineke Haas, Joop en Lies Hoexum, Martin de Bruijn en Maaike Doedens) en pianospel van Jan de Roos. Traditiegetrouw mogen de kinderen tijdens de kindernevendienst vrolijk versierde palmpasenstokken maken.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Opkikker”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.

Noteer ook alvast de diensten tijdens de Stille Week en de viering van Eerste Paasdag:

  • 6 april om 19:30 uur: Witte Donderdag (Martinikerk)
  • 7 april om 19:30 uur: Goede Vrijdag (Nieuwe Kerk)
  • 8 april om 22:00 uur: Stille Zaterdag (Nieuwe Kerk)
  • 8 april om 23:00 uur: Paaswake/Paasnachtviering (Martinikerk)
  • 9 april om 11:30 uur: Eerste Paasdag (Martinikerk)