Paascyclus 2022 in de Martinikerk en Nieuwe Kerk

Nog even en dan is het Pasen, het grootste feest van de christelijke kerk. Maar hieraan vooraf gaat eerst nog de Stille Week, met van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 april een serie diensten die je kunt bijwonen om de betekenis van Pasen goed tot je te laten doordringen. Deze Paascyclus wordt door de Martinidiensten en de Nieuwe Kerk gezamenlijk georganiseerd. Er is één doorlopende liturgie (zie onderstaande link), maar de diensten zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Je bent van harte welkom in beide kerken. Voor wie de diensten online wil volgen: op Witte Donderdag om 19:30 uur en op zaterdag de Paasnachtviering om 23:00 uur, beide in de Martinikerk, worden gestreamd via Youtube, en op Goede Vrijdag om 19:30 uur alsmede de Paaswake op Stille Zaterdag om 22:00 uur, beide in de Nieuwe Kerk, zijn te volgen via Kerkomroep. De links staan hieronder per viering aangeduid. Bijdragen aan de collecte: zie informatie aan het eind van dit bericht.

► Download hier alvast de liturgie.

14 april 2022 om 19:30 uur, Witte Donderdag (Martinikerk; Youtube)
Op Witte Donderdag ligt het accent op het avondmaal, de laatste maaltijd die Jezus met zijn volgelingen hield. In de Evangelielezing uit Johannes wordt verhaald over de voetwassing tijdens deze maaltijd en de opdracht van Jezus aan zijn discipelen om dienstbaar te zijn voor elkaar. De viering wordt afgesloten door samen in een kring het brood en de wijn met elkaar te delen: onze maaltijd ter gedachtenis aan de mens Jezus.

Voorganger is Evert Jan Veldman. Met orgelspel van Pieter Pilon en voorzang van Jeannette de Bock, Maarten van Damme en Rinka de Jager. Kijk hier de opname terug op Youtube.

15 april 2022 om 19:30 uur, Goede Vrijdag (Nieuwe Kerk; Kerkomroep)
De dienst van Goede Vrijdag staat geheel in het teken van het lijdensevangelie van Jezus, afwisselend verteld en gezongen naar het Evangelie van Mattheüs, hoofdstuk 26 en 27. De vertelling begint al met de zalving van Jezus door een verder onbekende vrouw met een flesje kostbare olie. Tijdens de laatste maaltijd met zijn leerlingen voorzegt Jezus dat één van hen hem later zal verraden. In de nacht die volgt gaat Jezus in de tuin van Getsemane bidden, terwijl de discipelen nauwelijks wakker kunnen blijven. Dan volgt het verraad door Judas en de uitlevering. Het verhoor door de hogepriesters. De verloochening door Petrus, en het kraaien van de haan. De kruisiging en het sterven van Jezus.

Voorganger is Tirtsa Liefting. Met medewerking van organist Euwe de Jong en de cantorij van de Nieuwe Kerk onder leiding van Mannes Hofsink.

16 april 2022 om 22:00 uur, Stille Zaterdag (Nieuwe Kerk; Kerkomroep)
Een korte Paaswake op Stille Zaterdag met voorganger Tirtsa Liefting en organist Mannes Hofsink. Gelezen wordt er uit het Evangelie naar Lucas over de kruisafneming en graflegging van Jezus door Jozef van Arimatea.

16 april 2022 om 23:00 uur, Paasnacht (Martinikerk; Youtube)
De Paasnachtviering is het jaarlijkse indrukwekkende hoogtepunt van de paascyclus. Met het binnendragen van de nieuwe paaskaars vieren we de overwinning van het licht op het duister: teken van de opstanding van Christus. In deze viering is plaats ingeruimd voor de geloofsbelijdenis en doopvernieuwing van Hannah Westerink, en ieder die dat wil mag zich hierbij aansluiten.

Na de lezing van het opstandingsevangelie en een overdenking zetten we de viering voort met het opnieuw samen delen van het brood en de wijn. Ook delen we met elkaar het licht van de nieuwe paaskaars, in een grote kring van lichtjes waarmee we het duister van de nacht doorbreken.

Voorganger is Evert Jan Veldman. Met medewerking van pianist Jan de Roos en enkele voorzangers van de Nieuwe Kerk onder leiding van Mannes Hofsink. Kijk hier de opname terug op Youtube.

Collecte: Zowel op Witte Donderdag als in de Paasnacht kun je bijdragen aan de collecte door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Vluchtelingen uit Oekraine” (zet geen trema op de i). Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan bij voorkeur met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Aanwezigen in de kerk hebben de mogelijkheid contant bij te dragen aan de collecte, maar als je liever per bankoverschrijving bijdraagt dan kan dat uiteraard ook. Bedankt voor je gift! Meer over giften en fiscale aftrekbaarheid, zie de giftenpagina.