Ieder krijgt wat hem of haar toekomt

In de Martinidienst van zondag 18 september komt de gelijkenis aan de orde over de dagloners in de wijngaard (uit Mattheüs 20). Aan het eind van de werkdag kiest de landheer kiest ervoor de arbeiders, die alleen het laatste uur gewerkt hebben, dezelfde beloning te geven als hen die al vanaf de vroege ochtend aan de slag waren. Ook al lijkt dat voor sommigen verre van rechtvaardig, het is wel het loon waar de arbeiders mee hebben ingestemd, dus ieder krijgt wat hem of haar toekomt. Voorafgaand aan deze gelijkenis lezen we ook uit het boek Deuteronomium: hier gaat het om het voorschrift om een tiende deel van de opbrengst af te dragen en te bestemmen als offergave en feestmaal. Het naleven van dit voorschrift door het joodse volk draagt ertoe bij dat niemand iets tekort hoeft te komen, ook de Levieten, vreemdelingen, weduwen en wezen niet, want ook zij mogen deelnemen aan het feestmaal.

Zondag 18 september 2022 om 11:30 uur gaat Heleen Maat voor in de Groninger Martinikerk. Met orgelspel van Carlos Julian Bollo en een gelegenheids-zanggroep bestaande uit Bert Ballast, Maarten van Damme, Stineke Haas en Lies Kloosterman. Welkom!

► Download hier alvast de liturgie.

► Naast de mogelijkheid de dienst persoonlijk bij te wonen, kun je deze ook online meevieren. Volg de livestream zondag om 11:30 uur of bekijk de dienst op een later moment via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Opkikker”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk, direct na afloop van de viering bij de uitgang.