Goud, wierook en mirre: het feest van Epifanie

Als er gevraagd wordt naar de christelijke feesten, dan weten de meesten Kerst wel te noemen. Ook Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn wel bekend. Maar Epifanie??? Toch is het feest van Epifanie, ‘verschijning’, al ouder dan het kerstfeest, dat pas in de vierde eeuw is ontstaan. Vanouds was de adventstijd dan ook de voorbereiding op Epifanie, op de verschijning van Christus in de wereld.

De viering van Epifanie is een luisterrijk feest, met de vertelling van de Wijzen (magiërs) uit het Oosten die volgens Mattheüs 2 een bezoek brengen aan de pasgeboren Jezus. Dat deze Wijzen meestal als Drie Koningen worden uitgebeeld, en dat ze geschenken zoals goud, wierook en mirre aandragen, lijkt geïnspireerd te zijn op Psalm 72 en op Jesaja 60. Tenslotte moet nog één pijler onder het feest van Epifanie niet ongenoemd blijven: de boodschap van de apostel Paulus in zijn brief aan de Efeziërs dat ook de niet-joden voortaan zullen delen in het heil dat aan Israël is geschonken.

Welkom in de eerste Martinidienst van het nieuwe jaar 2023, op zondag 8 januari om 11:30 uur. Voorganger in deze viering is Jaap Goorhuis. Met muzikale medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Organist: Henk de Vries.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Stichting Opkikker”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.