Gelukkig wie nederig van hart is

Aan het begin van zijn openbare optreden neemt Jezus zijn leerlingen mee een berg op, en daar geeft hij hen onderricht in de vorm van belangrijke levenslessen. Deze redevoering van Jezus is bekend geworden als de Bergrede en staat in hoofdstuk 5 van het Evangelie naar Mattheüs.

Het gedeelte uit de Bergrede dat in de Martinidienst van zondag 29 januari aan de orde komt, heet ook wel de ‘Zaligsprekingen’. Jezus neemt het daarin op voor hen die in de wereld het minste aanzien verdienen; hij plaatst ze juist op een voetstuk. Gelukkig wie nederig van hart zijn, en gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. In deze woorden van Jezus klinken ook oudtestamentische profetieën door: we lezen erover uit het profetenboek Sefanja. En ook de apostel Paulus wijdt zich aan dit onderwerp in zijn eerste brief aan de christelijke gemeente in Korinthe: “Wat in de ogen van de wereld zwak is, heeft God uitgekozen om de sterken te beschamen”.

Welkom in de Martinidienst op zondag 29 januari 2023 in de Martinikerk te Groningen. In deze viering zal Jasja Nottelman voorgaan. Met medewerking van de Cantores Sancti Martini onder leiding van Leo van Noppen. Het orgel wordt bespeeld door Henk de Vries. Aanvang 11:30 uur.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Natuur- en Milieufederatie”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.