Maak gebruik van je talenten!

In de Martinidienst van zondag 12 november hebben we het met elkaar over de gelijkenis van de talenten (Mattheüs 25). Jezus maakt vaker gebruik van gelijkenissen (parabels) om duidelijk te maken hoe de wereld eruit zal zien als het Koninkrijk van God gestalte heeft gekregen. In dit verhaal gaat het over een man die op reis gaat naar het buitenland en zijn bezit tijdelijk in beheer geeft aan drie van zijn dienaren. Bij terugkomst blijkt wat de dienaren ervan terecht hebben gebracht. De eerste dienaar had vijf talenten ontvangen, deze nuttig geïnvesteerd en er zo vijf talenten bij verdiend. De tweede dienaar had twee talenten ontvangen en heeft die ook weten te verdubbelen. Alleen de derde had uit angst voor straf van zijn meester niets gedaan met het ene talent dat hem was toevertrouwd.

In de oudheid was een talent een gewichtseenheid en ook een valuta-aanduiding, het stond dus voor een bepaald geldbedrag. Maar je kunt het woord talent in deze parabel natuurlijk ook anders opvatten: als aangeboren of aangeleerde vaardigheid waarvan je in je leven gebruik kunt maken. Talenten zijn heel divers: sommigen zijn (soms al op heel jonge leeftijd) heel erg getalenteerd om muziek of theater te spelen, anderen hebben juist talent op sportief gebied, en noem maar op. Deze parabel stimuleert een ieder om haar of zijn talenten ook optimaal te benutten. Want doe je niets, dan raak je het weinige talent dat je had heel gemakkelijk weer kwijt…

Jasja Nottelman gaat voor in deze Martinidienst op zondag 12 november 2023 om 11:30 uur. Met een gelegenheidscantorij bestaande uit Dorine Wijmenga, Stineke Haas, Bert Ballast, Pieter Kamminga en Huib van der Burg, en met muzikale ondersteuning door Henk de Vries als organist/pianist.

► Download hier alvast de liturgie.

► De viering wordt zondagochtend vanaf 11:30 uur live gestreamd via het Kerkdienst-gemist kanaal van de Protestantse Wijkgemeente, en ook na afloop kun je de dienst daar terugkijken.

Wil je bijdragen aan de Collecte? Dat kan, bij voorkeur per bankoverschrijving. Maak een bedrag over op rekening NL27 RABO 0136784798 t.n.v. Stichting GSp, onder vermelding van “instandhouding Martinidiensten”. Of op hetzelfde rekeningnummer, onder vermelding van “diaconale collecte: Overweeghuis”. Wil je aan beide collectes bijdragen, doe dat dan met twee aparte overboekingen, elk met de juiste betalingsomschrijving. Maar ook met contant geld bijdragen is mogelijk.